Pagina's

zaterdag 13 september 2014

Een sprank hoop voor het beschermen van ongerepte bosgebieden door FSC



Ik wil iedereen die de afgelopen weken meegeholpen heeft in de campagne voor een sterker FSC heel erg bedanken! Gisteren heeft de algemene vergadering van FSC de motie voor het beschermen van ongerepte bosgebieden – onder bossenfanaten bekend als Intact Forest Landscapes – met zeer overtuigende meerderheid aangenomen. En dat was nooit zo goed gelukt zonder alle offline en online steun van jullie! De FSC vergadering kreeg fleur en urgentie door alle tweets, vallende blaadjes tijdens de lunch en ‘IFL’ cocktails als de ‘Boreal Love’ en ‘Forest Breeze’.

De ongerepte bosgebieden zijn onze laatste wildernissen. Lokale en inheemse bevolking beschermt deze bossen al eeuwenlang door er simpelweg te wonen. Juist in deze bossen zijn bedreigde diersoorten nog goed vertegenwoordigd. 
Ik ben opgelucht dat de motie is aangenomen. Toen we deze week begonnen met onderhandelen zag het er nog heel anders uit. Ons kernteam van onderhandelaars heeft tot op het laatste moment rond de klok gewerkt om uit de economische en sociale kamer cruciale steun te krijgen. Om een motie erdoor te krijgen bij FSC moet je de helft van elke kamer – sociaal, economisch en milieu – en 2/3 meerderheid halen van de totale gewogen stemmen. En dat is overtuigend gelukt. Uiteindelijk werd de motie gesteund door 90,64 procent van de stemmen.

Gelukt!: Stemuitslag van motie 65
We stemmen met deze blaadjes. Greenpeace hoort bij de milieukamer.

Maar dat betekent ook compromissen sluiten, zowel met vertegenwoordigers van de industrie als de sociale kamer en inheemse vertegenwoordigers. Er zijn meer dan 20 versies van de motie geweest. Eindeloos sleutelen tot iedereen er mee kan leven. En daarom is het zeker niet alleen feest voor mij. De compromissen wegen zwaar. Zeker voor de bossen van het Congo Bekken maak ik me zorgen dat er tóch nog teveel ruimte is voor de industriële houtkap die de ongerepte bosgebieden uiteindelijk de das om doet.

We gaan het de komende jaren zien en beleven. De motie vraagt om op regionaal niveau FSC standaarden zo aan te passen dat de indicatoren bescherming garanderen. Het echte werk in de bossenregio’s moet nú gaan gebeuren. FSC liet er geen gras over groeien, pakte meteen het werk op en riep alle FSC kantoren uit de belangrijke bossenregio’s diezelfde avond nog bij elkaar om alvast de eerste stappen te zetten.

Hopelijk zijn het de juiste stappen zodat we uiteindelijk de bescherming van ongerepte bosgebieden en de enorme waarden die ze vertegenwoordigen voor elkaar gaan boksen. Ik heb in ieder geval een sprank hoop erbij gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten